29 noiembrie – 3 decembrie 2023

În spiritul Dracula Film Festival, eveniment deja reputat în plan internaţional, ajuns anul acesta la a XI-a ediţie, sub al cărui egidă se organizează la Timișoara, festivalul de film fantastic Dracula TiMes îşi propune să ofere publicului o experienţă (pop) culturală care trece dincolo de spaţiul cinematografiei, menită a crea în ansamblul ei memorabilitate şi a amplifica atracţia pentru variile forme de expresie ale fanteziei umane. Trei recomandări din bogatul program al festivalului sunt sugestive pentru a sublinia amplitudinea persectivei pe care Dracula TiMes aspiră să o împărtăşească iubitorilor de poveşti spuse… altfel.

Giorgio Finamore

Fantasy Art. Expoziţia Postmodern Gothic Art (29 noiembrie – 3 decembrie) al reputatului artistului italian Giorgio Finamore (Biomechanical Circus, Inner Oz), care explorează vizual, printr-un mix personal inconfundabil de influenţe SF, Gothic, Horror şi Artă Biomecanică, complicata relație om-mașină din perspectiva controversatelor noastre interacțiuni cu multiversul digital și a unor posibile viitoruri… sumbre.

L’Inferno di Dante (1911)

Cineconcert. Bosco, cvintetul spaniol care îşi defineşte muzica drept “psihedelic renascentistă” va susţine pe 2 decembrie un concert conceput pe imaginile filmului mut italian L’Inferno di Dante (1911), alcătuit din 54 de scene şi pigmentat cu picturi animate inspirate de Gustave Doré. Bosco, trupă ale cărei concerte pline de teatralitate şi poezie au fost caracterizate ca “halucinogene cu efect visceral”, alternează pasaje în care rock-ul industrial se împleteşte cu electronica cu altele în care folk-ul sensibil coabitează cu sonorităţile pop.

Willem Dafoe în Poor Things

Film-eveniment în avanpremieră naţională (3 decembrie). Poor Things / Sărmanele creaturi, regizat de grecul Yorgos Lanthimos, a câștigat trofeul Leul de Aur pentru Cel mai bun film la cea de-a 80-a ediţie, din acest an, a Festivalului de Film de la Veneţia.  Poor Things, un Romance SF care îi are în rolurile principale pe Willem Dafoe, Mark Ruffalo și Emma Stone, spune povestea extraordinară a tinerei Bella, care este readusă la viață de genialul și nonconformistul doctor Godwin Baxter. Un must-see!